Probleemstelling

Partners in de strafrechtketen werken samen aan opsporing, vervolging en berechting van daders en een goede uitvoering van straffen. De verschillende partners doen dat vanuit hun eigen rol en bevoegdheden binnen de rechtsstaat. Zij werken samen aan het verbeteren van de prestaties van de strafrechtketen, om de samenleving beter te dienen. Binnen het programma (PDSK, 2019 – 2022) is gewerkt aan een duurzaam informatiestelsel van effectief georganiseerde gedigitaliseerde strafvorderingsprocessen. Gezien de complexiteit van dit programma en de hoeveelheid betrokken partijen, is aan QA Consulting gevraagd om de onafhankelijke Quality Assurance rol te vervullen.

Aanpak

QA Consulting heeft hierbij gewerkt op basis van een kwaliteitskader wat beschreef onder welke voorwaarden geld werd gereserveerd, vrijgegegeven en hoe decharge werd verleend aan een onderliggend project. Simpel gesteld de juiste dingen doen en de dingen juist doen. Het kwaliteitskader kende 25 criteria, te weten 13 keten specifieke criteria en 12 criteria conform het toetskader van het BIT. Binnen het kader is tevens een onderscheid gemaakt tussen kleine, middelgrote en grote projecten dit om te voorkomen dat voor een klein project de benodigde effort te groot werd.

Resultaat

Met het Programma Digitalisering Strafrechtketen (PDSK, 2019-2022) zijn belangrijke stappen in de digitalisering van de strafrechtketen gezet. De informatie uitwisseling tussen de ketenpartners is de afgelopen jaren sterk verbeterd en het gezamenlijk werken aan de IV-opgaves van de strafrechtketen is versterkt.