Probleemstelling
Na de kinderopvangtoeslagaffaire en het rapport Ongekend Onrecht is bij het ministerie van Financiën een noodzaak ontstaan om de informatiehuishouding en -voorziening structureel te verbeteren. Gebrek aan overzicht, trage informatievoorziening aan de Kamer, beperkte transparantie en versnipperde systemen leidden tot ernstige knelpunten. De veranderopgave ‘Informatie op Orde’ werd opgezet om een structurele verbetering door te voeren binnen de informatiehuishouding van het gehele ministerie. QA Consulting is gevraagd om een tussentijdse evaluatie te doen op het succes van de veranderopgave.
Aanpak
QA Consulting voerde een integrale evaluatie uit, gebaseerd op onderzoeksvragen rondom drie thema’s: terugblik, transitie en toekomst. De bevindingen werden gestructureerd volgens het klaverbladmodel (Management & Organisatie, Mens & Cultuur, Processen & Procedures en Tools & Technologie) en beogen de effectiviteit van de ingezette koers te toetsen én te versterken. De aanpak kenmerkte zich door een lerende benadering, een integrale blik op governance, cultuurverandering en capaciteitsvraagstukken en expliciete aandacht voor duurzame borging in de lijnorganisatie.
Resultaat
De evaluatie leverde concrete handelingsperspectieven op om de ambities van openheid, transparantie en structurele informatieordening verder te realiseren.